dissabte, 7 de setembre del 2013

FEDAC o la passió per educar



Primer Congrés d’Educadors FEDAC


Quan l’Equip de titularitat va pensar en aquest congrés tenia clar que havia de ser un espai pel contacte, un temps per conviure i amb un contingut molt vinculat amb el vostre dia a dia. Entre tots els organitzadors es va triar el lema del @CongrsFEDAC, #passióxeducar. Aquesta és una expressió que parla de tots vosaltres. De la vostra passió i, de la vostra vocació, l’educació de petits i grans. El lema us converteix a tots vosaltres en els  veritables protagonistes de la FEDAC.

Ajuntem passió i educació. Un per l’altre. La passió, aquesta emoció intensa, inclinació vital, vehement, aquesta necessitat imperiosa d’educar, i fer-ho bé, posant l’alumne en el centre i , treballant en equip, vivint la nostra vocació.

I l’educació, com fruit de la vostra passió, del vostre treball, del vostre estímul, del vostre acompanyament a l’alumne,  en diàleg  amb l’entorn, amb els altres i amb si mateix. També un diàleg font d’una veritable evangelització.

Durant el dia ,primer tindrem l’exposició de l’Alfons Cornella, que ens aportarà reflexions importants a tenir en compte per FER BÉ la nostra tasca educativa, i els tallers ens oferiran una àmplia visió de la vostra habilitat educativa i de la vostra creativitat pedagògica, dos enormes eines per desenvolupar el talent per la docència.

Els tallers marquen una manera de treballar, una voluntat de fer camí i també una idea:   La potencialitat de la ment, del nostre cos i del sentiments i relacions que establim amb els altres s’integren, i no poden funcionar de manera separada ni en la persona ni en l’escola. La diversitat d’intel·ligències integren la capacitat de l’alumne per aprendre i s’integren en una gran pluralitat d’estratègies metodològiques que cada escola ens presentarà en forma de taller. 30 formes de viure la creativitat pedagògica en els nostres centres, experiències que han demostrat la seva vàlua en la pràctica, a l’aula.

Segurament per molts de vosaltres els tallers no suposaran una gran novetat, perquè molt ja ho sabeu, però, si prenem distància i fem una mirada més global veurem que sovint no practiquem tot allò que sabem i que la rutina no hauria de limitar la nostra creativitat.

Hem de fer una aposta decidida per que l’escola FEDAC sigui reflexa d’aquesta pluralitat d’estratègies pedagògiques, vetlli pel cultiu de la diversitat d’intel·ligències que possibiliten el desenvolupament integral de la persona humana, en definitiva, que les escoles siguin entorns on tots els alumnes tinguin l’oportunitat de descobrir el propi talent, per si mateixos.

Els alumnes són el nucli de la nostra acció educativa evangelitzadora, com el fang al terrissaire. Els alumnes us necessiten al seu costat, sou partícips de la seva formació, de la seva educació i de la seva vida. Necessiten que feu aflorar les seves habilitats personals, que els hi puguin fer punta, puguin fer créixer la seva vocació i viure la seva passió. Avui això necessita que tots vosaltres, protagonistes de la FEDAC sapigueu desenvolupar un nou paradigma educatiu, respectuós amb la capacitat de cada persona i poder arribar a una nova dimensió de l’existència humana en cadascuna de les vostres escoles, en tota la FEDAC.

Cultivar el talent educatiu particular, cultivar el talent DIFERENCIAL de cadascun de vosaltres, serà la primera porta oberta per cultivar el talent de cadascun dels vostre alumnes.

Sabem que tots naixem amb una capacitat extraordinària per la imaginació (qui no se n’adona quan juga amb un nen de tres anys), amb diverses intel·ligències, amb les nostres emocions, espiritualitat o la intuïció. Qualitats que ens fan diferents, diversos i complexos. Poc a poc, però, el sistema –educatiu vull dir- va desenvolupant una perillosa voluntat d’homogeneïtzació intel·lectual. Hem de superar definitivament aquesta  tendència que sol entén de ciències o lletres,  i la creença nefasta que arribats a una edat ja no podem ni aprendre ni millorar. Crear oportunitats per aprendre i millorar, converteix l’educació en una experiència renovadora en si mateixa

Vosaltres també heu estat alumnes i ara com a educadors sabeu que la capacitat d’aprendre no es perd mai, potser no ho fem a la mateixa velocitat, però el potencial per créixer i canviar forma part del nostre ADN, tant si som alumnes com educadors. Jo us demano que, com a educadors de la FEDAC no us poseu límits a la vostra capacitat d’aprendre.

Sabem el que fem i perquè ho fem, ens agrada fer-ho, hem triat de fer-ho i tenim la l’oportunitat i la fortuna, de poder educar. Se que també tenim decepcions i  moments de frustració, però vosaltres us ancoreu en el que “no funciona” , navegueu, busqueu, viviu la passió de l’educació. 
Tots plegats tenim un dia per compartir els nostres talents, per compartir les nostres il·lusions, per relativitzar els nostres temors i sobre tot per apassionar-nos per la nostra professió que és la més bonica del món.  El que farà que el país creixi i la societat millori, no és l’economia, tot i que ho sembli, és l’educació, perquè al món tot depèn sempre de les persones i aquestes són el subjecte de la vostra passió, educar cada matí per transformar aquest món en un entorn de pau, amor i justícia.

Siguem testimonis, tots plegats, d’aquesta passió per educar.


Vic, 6 de setembre de 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva: